lighting, belysning, ljussättning, offentlig ljussättning, offentlig miljö, skärpa studio

Belysning – att skapa ytterligare en dimension med ljus

Vi lever i en del av världen där 60% av året har mörker på morgnarna och kvällarna. Hur påverkar det vår syn på det gröna rummet? Här kommer några korta tankar om belysning.

Trädgården

I den lilla skalan, trädgården, existerar knappt trädgården på vinterhalvåret. Den är avlövad, gråbrun och tråkig. Arbetar vi på dagtid ser vi inte ens trädgården eftersom kvällarna och morgnarna är så mörka. Vi tänder ljus inomhus och belyser snarare husfasaden än trädgården. Om det sen skulle komma snö, lyfts humöret betydligt och vi skuttar ut i den vita pudriga snön med nyfunnen energi. Humöret lyfts direkt och man prisar de ljusare kvällarna.

Varför börjar man då inte i andra änden av repet? Belys din trädgård för att skapa en känsla av djup och storleken på ditt rum ute håller sig stadigt fram till vårljuset återvänder. Har man vintergröna växter planterade tillsammans med intressanta former och stammar, finns det mer än tillräckligt kvar av trädgården för att skapa intresse och utblickar hela året.

Bostadsgården

Zoomar man ut lite till bostadsgårdar är det även viktigt med tydliga riktningar och gångstråk som leder vägen. Här har man en mindre boyta att vistas på vilket gör att man behöver utblickarna ännu mer. Man behöver också kunna vara på en yta utomhus som känns levande hela året.

I en bostadsrättsförening får man sällan utforma ljussättningen själv, det ska passa alla. Samtidigt kan det vara skönt att lämna över till någon som vet hur belysningen ska planeras in för att framhäva men inte blända och för att stillsamt visa vägen men inte överbelysa.

Parken

Om vi zoomar ut ännu lite till så hamnar vi i parken eller det gröna stråket i staden. Här behövs det självklart belysning som smycke men ännu mer för trygghet, riktningar och tillgänglighet. Det är alltid en rejäl tankenöt när man ska belysa offentliga platser eftersom ljuset påverkar på så många olika sätt. Till exempel vill de kringliggande bostäderna vill inte ha skarpa lampor rakt in i sina fönster, slaskljuset från staden kan bli en ljusförorening, insekter och djur måste tas hänsyn till och de facto att vi människor behöver mörker, men samtidigt vill känna oss trygga när vi rör oss ute på sena kvällar och nätter.

Belysning, ljussättning, offentlig belysning, offentlig ljussättning, belysningsinspiration

Det kommer fler inlägg om belysning , det är ju så intressant men också så kul med ljussättning! Att med olika ljus kunna framhäva eller dölja, att skapa stämningar, att förstärka former, ge lite glitter i mörkret, att hjälpa och skapa trygghet.

Det kommer en tid nu som är perfekt för visa mer av belysning. Håll utkik.

Genom att surfa på denna sida godkänner du att vi använder cookies