Pedagogisk Skolträdgård

pedagogisk odling trädgårdsdesign skolgård skolträdgård

Skolträdgården kommer fungera som ett pedagogiskt utomhusklassrum hela året

Med utgångspunkt i platsens förutsättningar växer en pedagogisk skolträdgård fram på höjden utanför Lund. Skärpa Studio har fått i uppdrag att utforma den nya skolodlingen i Hardeberga. Trädgården kommer bli en möjlig grogrund kring lärande, om odling och det vi äter, för skolbarn från hela kommunen. På 1000 kvm ska deltagarna få möjlighet att uppleva och utforska odlingsåret och dess sysslor i kombination med matlagning utomhus – från jord till bord.

I utformningen av skolträdgården ville vi lyfta de varierande förutsättningarna som finns på platsen. Här finns goda möjligheter till odling med olika långa kulturer. Å ena sidan skogsträdgårdens frukt, bär, svamp, nötter och perenna örter. Å andra sidan de mer krävande ettåriga grönsakerna.

Den delen av ytan som idag är en skogsdunge kommer varsamt gallras för att plocka fram flera gläntor med plats för samling runt eldstäder. Skogsbrynet kommer kompletteras med växter som drar nytta av denna specifika nisch i successionen och på de stora öppna ytorna kommer åtta odlingskvarter samt utekök att samsas med det stora växthuset. Runt trädgården ska vindbrytande buskage planteras, allt för att skapa så bra mikroklimat som möjligt på platsen.

Konceptet kring trädgården grundar sig i det danska skolträdgårdsprogrammet ‘Haver til Maver’.

skolgård odla i skolan pedagogisk odling hardeberga lund skåne från jord till bord
Barnen får vara med i hela processen: från jord till bord.

Plats: Hardeberga, Skåne

Kategori: Pedagogisk Skolträdgård

Uppdragsgivare: Mat & Mylla, Lunds Waldorfskola

År: 2020 - pågående

Växtkaraktär: Skolträdgård med odling

Projektledare: Malin Hirdman

Samarbetspartners:

Genom att surfa på denna sida godkänner du att vi använder cookies